Subsidie laadpaal – MIA (Milieu-investeringsaftrek) & de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

Bij Laadpaal2GO begrijpen we dat investeren in elektrische auto’s en laadoplossingen een flinke stap kan zijn. Gelukkig zijn er verschillende subsidies en regelingen die de overstap naar elektrisch rijden en het plaatsen van laadpalen aantrekkelijker maken. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste mogelijkheden.

Subsidies voor een zakelijke laadpaal of de aanschaf van een zakelijke elektrische auto

Laadpaal2GO en Subsidies: MIA en VAMIL voor Zakelijke Laadpalen

Als je investeert in een slimme laadpaal voor je bedrijf, kun je mogelijk gebruikmaken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Dit maakt je investering fiscaal aantrekkelijker en biedt je de kans om te besparen op je belastingaanslag. Bij Laadpaal2GO informeren we je graag over deze mogelijkheden, maar voor de meest actuele informatie en regelgeving verwijzen we je door naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Wat zijn MIA en VAMIL?

De MIA en VAMIL zijn fiscale regelingen die ondernemers stimuleren om te investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, zoals slimme laadpalen. Deze regelingen zorgen ervoor dat je investering niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voordelig voor je bedrijf.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Met de MIA kun je tot 45% van je investering in een laadpaal aftrekken van de fiscale winst. Dit verlaagt je belastbare winst, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. De laadpaal moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals het aangesloten zijn op het internet en geplaatst worden op eigen terrein.

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

Met de VAMIL kun je 75% van de investeringskosten op een willekeurig moment afschrijven. Dit biedt je flexibiliteit en kan een groot liquiditeitsvoordeel opleveren. Door sneller af te schrijven, betaal je in dat jaar minder belasting.

Voorwaarden voor MIA en VAMIL

  • De laadpaal moet op de Milieulijst staan, die jaarlijks door de RVO wordt gepubliceerd.
  • De investering moet minimaal €2.500 bedragen.
  • De laadpaal mag niet eerder gebruikt zijn en moet zich op je eigen terrein bevinden.

Voor een volledige lijst van voorwaarden en om na te gaan of jouw laadpaal in aanmerking komt, verwijzen we je naar de website van de RVO.

Hoe werkt het?

  • Binnen 3 maanden na de investering moet je de melding indienen bij de RVO.
  • Vervolgens verwerk je de MIA en VAMIL in je belastingaangifte op basis van het bericht dat je van de RVO ontvangt.
  • De Belastingdienst beslist uiteindelijk over je aangifte, eventueel in overleg met de RVO.

Disclaimer

De voorwaarden en mogelijkheden van de MIA en VAMIL kunnen jaarlijks wijzigen. Voor de meest actuele en gedetailleerde informatie verwijzen we je door naar de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Subsidie laadpaal – MIA rekenvoorbeeld RVO