Wanneer je de capaciteit van je accu deelt door het laadvermogen per uur, weet je hoe lang het duurt om je auto volledig op te laden. Vind je dat te lang duren, gezien hoe vaak je de auto gebruikt? Dan kan het verstandig zijn om je stroomaansluiting te verzwaren. De kosten hiervoor verschillen per netbeheerder, maar liggen gemiddeld tussen de €200 en €350 eenmalig. Wil je precies weten wat het kost? Neem dan contact op met je netbeheerder. Zij kunnen je ook informeren over eventuele verhoogde maandelijkse kosten na de verzwaring van je aansluiting.
Welke laadpaal kies je?
Bij de keuze voor een laadpaal raden we aan om op de volgende punten te letten:
- Heeft de laadpaal standaard load balancing?
Load balancing zorgt ervoor dat de stroom goed verdeeld wordt, zodat je netwerk niet overbelast raakt en de stoppen (of automaten) niet doorslaan. Erg handig! Als de laadpaal dit niet standaard heeft, moet je vaak extra betalen voor een losse module.
- Wil je de laadkosten verrekenen?
Als je wilt dat de stroomkosten worden betaald door een derde partij, zoals je werkgever of een huurder, is het slim om een laadpaal te kiezen die geschikt is voor kostenverrekening. Wij kunnen je daar uiteraard bij helpen.
- Houdt de laadpaal rekening met je zonnestroom?
Dit is een veelgestelde vraag bij de aanschaf van laadpalen. In de praktijk werkt dit soms anders dan verwacht, dus zorg dat je goed advies krijgt over dit punt.
- Welke garantie wordt er op de laadpaal gegeven?
Wanneer je deze punten bespreekt met ons of een andere aanbieder, weet je precies wat je in huis haalt.
Hoe vergelijk ik de installatie van een laadpaal?
Mensen kiezen vaak voor de goedkoopste optie, wat begrijpelijk is. Toch is het belangrijk om te realiseren dat elke installatie anders is en er bijna nooit een “standaard” oplossing bestaat. Vraag bij het kiezen van een installatiepakket altijd na of er geen verborgen kosten zijn die later kunnen opduiken.
Ook wij geven vaak een prijsindicatie op basis van een pakket, daar is niets mis mee. Maar voor een nauwkeurige offerte is meestal meer context nodig. Denk aan foto’s van je meterkast en de locatie waar de laadpaal komt te staan. De verzwaring van je meterkast kost vaak extra werk, net als eventuele straatwerkzaamheden of de route die de kabel moet afleggen. Pas als een installateur een compleet beeld heeft van de situatie, kan er een gerichte offerte worden gemaakt. Ons advies: zorg voor een duidelijke omschrijving van je situatie, zodat de installateur de juiste prijs voor je laadpaalinstallatie kan berekenen.